Tkaniny na sezon jesienno-zimowy – najciekawsze trendy.

    Sklep internetowy oferuje atrakcyjne: tkaniny na jesienno-zimową porę. W szczególności na ten czas proponuje się: dzianiny futerkowe. Znakomitym rozwiązaniem jest również wełna gotowana i wełna parzona.

    wełna

    Autor: Damien Pollet
    Źródło: http://www.flickr.com

    Wełna to włókno naturalne, uzyskiwane z sierści owiec, wielbłądów, kóz, królików oraz innych zwierząt. Włókno wełniane ma charakterystyczne cechy (na przykład: karbikowatość, łuskowatość, ma także lanolinę), dzięki którym nadaje się doskonale do wytwarzania dobrej klasy wyrobów włókienniczych.Owcza wełna uzyskana przez strzyżenie owiec, zwana też runem tudzież strzyżą, stanowi znakomity surowiec włókienniczy do wyrobu dobrej jakości tkanin, dzianin i włóknin. Na Bliskim Wschodzie wyroby z wełny wytwarzano już w czasach starożytnych. Wysokiej jakości wełnę (http://lamalama.pl/), niebywale miękką, puszystą, o cienkich włóknach, długości od 4 do 12 cm, otrzymuje się z owiec rasy merynos. Wełna gotowana to tkanina o bardzo szerokim zastosowaniu w krawiectwie. Jest miękka, puszysta, elastyczna, lejąca. Jest w użytku tkaniną bardzo ciepłą, a jednocześnie przewiewną ze względu na wełnianio-wiskozowy skład. Wełna (zobacz producent dzianiny wełnianej) gotowana nadaje się na suknie, garsonki, tuniki ale także na kurtki zimowe (po uprzednim ociepleniu), czapki, szaliki, kamizelki, sweterki. Cienka struktura supełkowa tkaniny przypomina wełnę buckle, jest od niej delikatnie cieńsza, ale tak samo ciepła. Wełna gotowana jest materiałem bardzo dobrze układającą się, łatwą w szyciu oraz godną polecenia. Wełna gotowana różni się tym od standardowej wełny, że po obróbce w temperaturze kurczy się (około. 20 – 30 proc. objętości), dzięki czemu wydaje się bardziej zbita. Wełna gotowana jest zatem cieplejsza (dobrze sprawdza się w przypadku niskich temperatur), bardziej odporna na zabrudzenia oraz nie powoduje wielu reakcji alergicznych (np.:drapanie, swędzenie, uciążliwa wysypka), co naturalna wełna. Następną wartą polecenia tkaniną jest wełna parzona. Więcej na

    To idealny kompan na jesień i zimę. Wełna parzona to gruba, lecz bardzo miękka, wysokiej jakości tkanina.Poprzez swój splot sprawia, że uszyte z niej produkty są bardzo oryginalne, nietuzinkowe jak i ponadczasowe. Wełna parzona posiada doskonałe właściwości termoizolacyjne. Wełna parzona nadaje się na: okrycia na wierch jak: płaszcze, kurtki; jesienne żakiety; pledy; zimowe spódnice.

    Kolejną ciekawą tkaniną jest dzianina futerkowa. Dzianiny futerkowe to bardzo wysokiej jakości, naturalnie wyglądające futerko sztuczne tkane. Poprzez perfekcyjną imitację powierzchni i wyglądu, futra tego praktycznie nie można odróżnić od prawdziwego. Długość runa wynosi 2 cm.