Krajowe superfoods pod postacią owoców i jarzyn. Spora zawartość minerałów i witamin i niewielka kaloryczność

    Od dawna wiadomo, że w naszym kraju mamy wspaniałe owoce i warzywa. Wiele z rozpowszechnionych w Polsce produktów to tak zwane superfoods – żywność o ogromnej ilości substancji odżywczych o bardzo dobrym wpływie na ludzki organizm, jak witaminy, makro- i mikroelementy, antyoksydanty, błonnik pokarmowy albo potrzebne tłuszcze.

    Produkty te pomagają nie tylko zapewnić dobre zdrowie, lecz również pomogą zatroszczyć się o szczupłą sylwetkę, zwiększyć metabolizm. Jeśli zamkniemy oczy i wymarzymy sobie, duże, soczyste jabłka czy aromatyczne gruszki czy inne regionalne owoce Polska serwuje je wszystkie – w sadach w zielonych rejonach naszego kraju.

    Owoce i warzywa możemy jeść na surowo, mają wtedy same dobre właściwości, lecz można je też mrozić, podsuszać, ukisić oraz robić z nich różne przetwory. Jeśli chcemy wykonać duże ilości przetworów na zimowe miesiące, możemy znaleźć hurtownię najbliżej naszego miejsca zamieszkania wpisując frazę „owoce warzywa hurt”. Dobrze wcześniej rozpisać sobie, jakie dokładnie sałatki czy sosy będziemy robić, aby obliczyć, ile kilogramów jarzyn i owoców będziemy potrzebować. Ewentualne nadwyżki można oczywiście zamrozić, ale warto znaleźć punkt sprzedający hurtowo i zakupy podzielić sobie na kilka razy. Polecamy eksport jabłek, sprawdź!

    Owoce i warzywa

    Autor: Global Panorama
    Źródło: http://www.flickr.com

    Istotne jest także to, by zużywać składniki zakupione na targu lub giełdzie typu owoce warzywa hurt, jakie akurat w danym czasie są najlepsze, soczyste i aromatyczne. Wówczas przetwory będą idealne. Tak samo z mrożeniem – trzeba mrozić owoce i warzywa, jakie są bardzo jędrne, nieuszkodzone. Zwracajmy na to uwagę wybierając owoce hurt, bo obniżona cena może także czasami sugerować drugi sort. Najlepiej kupować je kiedy jest na nie sezon – są wówczas najlepsze, wiemy, że nie były przechowywane przez długi czas w chłodniach i nie pryskano ich konserwantami by przetrwały transport.

    Już istnieje istotna strona (http://gabinetpsychologiczny.sos.pl/kontakt.html) – kliknij w poniższy link, przeczytaj temat i napisz proszę własny komentarz. Będziemy bardzo zadowoleni.

    Jeśli chodzi o sezonowe warzywa lub grupy producentów owoców ma ich naprawdę sporo, także jest w czym przebierać praktycznie o każdej porze roku. Na wiosnę nowalijki, dorodne owoce przez całe lato – truskawki, czereśnie, agrest, na jesień jabłka, dynie, śliwki i gruszki, a na zimę – korniszony, kapusta kiszona czy ogórki kiszone.

    Przeważające w codziennym menu polskie jarzyny i owoce to naprawdę najlepszy wybór. Zwłaszcza gdy znajdziemy dobrego dostawcę, jaki zaoferuje nam warzywa i owoce hurt. Przy większych ilościach możemy zaplanować tygodniowe, różnorodne i zdrowe dania.